Boya Badana Teknik Şartnamesi Örneği Nasıl Olmalıdır?
Malzemeler üretici firmanın tariflerine uygun standartlarda olacaktır.
Üretici firmanın ISO 9001 belgesine sahip olması gerekmektedir. Ürün TSE normlarına veya uluslararası kuruluşlar tarafından verilen akredite ve (karbon dioksit difüzyonu dayanımı, su buharı geçirimi, su emme , su geçirgenliği, çatlak köprüleme) diğer gerekli sertifikalara uygun olacaktır. Malzemeler sertifikalı, proje şartlarına ve mahal listesine uygun olacaktır. Boya örnekleri ve renk kodları Mimari Ofis ve/veya Proje Yönetimi tarafından onaylanacaktır. Renk kodlarının belirlenmesinde seçilen boya markasının kataloğu kullanılmalıdır.
Rutubet ölçümü yapan uygun ölçüm cihazları bulunabiliyorsa rutubetin %75’in altında olmasına dikkat edilmelidir.
Yüzey Hazırlığı ve Astar Uygulama
Yüzey hazırlığı, yüzey çeşidine bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Alçı Levha & Saten Alçı Yüzeylerde
YÜZEY HAZIRLIĞI: Tüm yüzeyler, toz, kir ve yağlardan arındırılmış olmalıdır. Sıva yüzey kürlenme süresini tamamlamış olmalıdır. Yüzeyde mevcut toz , tamamen temizlenmeli ve alt zeminin sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Aksi halde toz tanecikleri üzerine gelen boya ve macun sisteminin yapışmasında sorun yaratabilir. Bütün yüzeylerde zımpara sonrası oluşan tozlar, yüzeyden fırça veya bez yardımıyla yüzeyden arındırılmalıdır.
ASTAR UYGULAMA : Uygulama yapılacak yüzey sıcaklığı havanın çiğlenme noktasından en az 3ºC fazla en düşük 10ºC olmalıdır. Sıcaklık ve bağıl nem ölçümleri uygulama yapılacak yüzey yakınında gerçekleştirilmelidir. Hacmen katı madde oranı %25 olan,su bazlı yüksek kaliteye sahip özel olarak geliştirilmiş akrilik reçinesi ile alkaliye karşı dayanım sağlayan beyaz renkli yüzey güçlendirme astarı kullanılmalıdır. Astar yüzeye tek kat kuru film kalınlığı 30 mikron olacak şekilde tatbik edilmelidir.
Yukarıda bahsi geçen kalınlık için ürün su ile maksimum %35 oranında inceltilmeli ve istenilen boyanın tekniğine uygun fırça ve/veya rulo ile uygulama yapılmalıdır. Boya uygulaması öncesi astarın kuruma sürelerine dikkat edilmelidir. Pratik olarak astar uygulanan yüzeylerde boya uygulamasına ertesi gün geçilmelidir. Astar uygulanan yüzeylere en geç 72 saat sonra boya uygulaması yapılmalıdır. Çünkü astar, boya uygulamadan 3 günden fazla beklediği takdirde tozlanır, kirlenir ve boya yapışmasında sıkıntı yaşanabilir. Bu tür gecikmelerde astarlı yüzey zımparalanmalı, temizlenmeli ve boya uygulamasına geçilmelidir.
MACUN UYGULAMA : Yüzeylerde daha pürüzsüz satıh elde etmek için beyaz renkli iç cephe macunu mala veya spatula ile yüzeye tatbik edilmelidir. İç cephe macunun yüzeye ince katlar halinde yaklaşık 2 katta 200 mic. kalınlığında uygulanmalıdır.
Sıvalı Yüzeyler:
YÜZEY HAZIRLIĞI: Tüm yüzeyler, toz, kir ve yağlardan arındırılmış olmalıdır. Sıva yüzey kürlenme süresini tamamlamış olmalıdır.
Yüzeyde mevcut aderansını yitirmiş parçacıklar ve serbest kum tanecikleri, tamamen temizlenmeli ve alt zeminin sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Aksi halde bu serbest kum tanecikleri üzerine gelen boya ve macun sisteminin yapışmasında sorun yaratabilir. Komple bütün yüzeylerde bu işlem yapıldıktan sonra yüzey oluşan tozlardan arındırılmalıdır.
Sıva kürlenme sürecinde oluşması muhtemel çatlaklar,‘’V’’şeklinde açılmalı, tamir harçları ile doldurulmalıdır. Prizini aldığında hacim kaybetmeyen tamir harçları, çatlağın tekrar oluşmasını engeller. Yüzey hazırlıklarının tam anlamıyla yapıldığından emin olunmalı, eksiklikler giderilmeli, yapılan çatlak tamirlerinin kürlenmesini tamamladığından emin olunmalıdır.İç cephe macunu ile yüzey düzeltilmelidir.
ASTAR UYGULAMA : Uygulama yapılacak yüzey sıcaklığı havanın çiğlenme noktasından en az 3ºC fazla en düşük 10ºC olmalıdır. Sıcaklık ve bağıl nem ölçümleri uygulama yapılacak yüzey yakınında gerçekleştirilmelidir.
Beyaz renkli yüzey güçlendirme astarı kullanılmalıdır. Astar yüzeye tek kat kuru film kalınlığı 30 mikron olacak şekilde tatbik edilmelidir.
Yukarıda bahsi geçen kalınlık için ürün su ile maksimum %10 oranında inceltilmeli ve istenilen boyanın tekniğine uygun fırça ve/veya rulo ile uygulama yapılmalıdır.
Boya uygulaması öncesi astarın kuruma sürelerine dikkat edilmelidir. Pratik olarak astar uygulanan yüzeylerde boya uygulamasına ertesi gün geçilmelidir.
Astar uygulanan yüzeylere en geç 72 saat sonra boya uygulaması yapılmalıdır. Çünkü astar, boya uygulamadan 3 günden fazla beklediği takdirde tozlanır, kirlenir ve boya yapışmasında sıkıntı yaşanabilir. Bu tür gecikmelerde astarlı yüzey zımparalanmalı, temizlenmeli ve boya uygulamasına geçilmelidir.
MACUN UYGULAMA : Yüzeylerde daha pürüzsüz yüzey elde etmek için beyaz renkli iç cephe macunu mala veya spatula ile yüzeye tatbik edilmelidir. İç cephe macunun yüzeye ince katlar halinde yaklaşık 2 katta 200 mic. kalınlığında uygulanmalıdır.
Sonkat Boya Uygulama
SONKAT BOYA UYGULAMA: Yukarıda tariflenen uygulamaları takiben ortam sıcaklık ve rutubet oranlarına göre kullanılmış olan son kat malzemenin tam kuruması gerçekleştikten sonra yüzeye, akrilik kopolimer bazlı, yıkanabilir, yüksek örtücülük özelliğine sahip, seçilen boya 2 kat uygulanacaktır. Bahsi geçen kalınlıkların elde edilmesi için ürün %10 oranında su ile inceltilmelidir.
Boya kısa tüylü saten rulo ile uygulanmalıdır. Katlar arası bekleme sürelerine dikkat edilmelidir.
Uygulaması öncesi astar uygulamasının doğru yapıldığına dikkat edilmelidir. Yüzey hazırlığı yapılmış, boyanmaya başlanan yüzey kesintisiz olarak bitirilmeli eğer işe ara vermek zarureti varsa boyama işi uygun olan yerde kesilmelidir. Boya yapılacak yüzey haricindeki malzemeleri korumak amacıyla kağıt maskeleme bandı kullanılmalıdır.
Boyalar ve astarlar işveren tarafından önerilecek ürün tipleri olacaktır ve malzemeler şantiye tesliminde işveren temsilcisi tarafından görülerek uygun olduğuna dair onaylayacaktır.