18 Şub Granit mi Çimstone Mu
Granit Tezgâh Çimstone Tezgâh Karşılaştırması
Mutfak tadilatı sırasında karar vermeniz gereken konulardan biri de mutfak tezgâhının hangi malzemeden seçmeniz gerektiğidir. Granit mi Çimstone mu arasındaki farkları inceleyerek karar verebilirsiniz. Granit ve Çimstone farklı iki malzeme olması sebebiyle karar vermekte güçlük çekenler için bu yazımızı hazırladık.
Bu yazımızda granit tezgâh ile çimstone tezgâh karşılaştırmasını 8 maddede inceledik. Her iki malzemeyi fiziksel özellikleri, görünüşleri, renk çeşitliliği, fiyatı, çevresel etkileri, bakım gerekliliği, sağlamlığı ve güneş ışınlarına dayanımları bakımından inceledik. Bu incelememiz sırasında farklı birçok kaynaktan yararlandık.
Granit Tezgah Çimstone Tezgah Arasındaki Farklar
1- Fiziksel Özellikleri
Granit
Granit, sert, kristal yapılı minerallerden oluşan tane yapılı ve magmatik bir kayaçtır. Feldispat, plajioklas ve kuvarsın farklı miktarlarda bir araya gelmesiyle oluşmuştur. %10-50 arasında kuvars barındırır. Granit % 100 doğal bir malzemedir. Doğadan maden ocaklarından blok halinde çıkarılıp plaka haline getirilir ve daha sonra tezgâh boyutunda ebatlanarak tezgâh haline gelir.
Granitin yoğunluğu (özgül kütlesi) 2700-2800 kg/m3 tür. ( Bakınız: Granit özgül ağırlığı ) Bu değeri çimstonedan daha ağır bir malzeme olduğunu gösterir.
Granitin Mohs sertlik değeri 6-7 aralığındadır. Erime sıcaklığı 1215-1260 ° C’dir
Çimstone
Çimstone, kuvars ve polyester reçinelerin karışımı ile oluşur. İçindeki kuvars oranı % 92-94 oranındadır. Geri kalanı reçineler, pigmentler ve polimerlerdir. Pigmentler rengi belirlerken, reçineler bağlayıcılığı sağlar. Fabrika ortamında belirlenen ebatlarda plakalar halinde üretilir. 2300kg/m3 yoğunluğa sahiptirler. (Bakınız, Çimstone özgül ağırlığı ) Bu değer granitten daha hafif bir malzeme olduğunu gösterir. Çimstone’ nun Mohs sertlik değeri 7 dir.
2- Yüzey Görünümü
Granit
Granit doğal bir taş olduğundan ince gözenekli bir yapıya sahiptir. İçinde bulunan minerallere göre renk ve desen çeşitliliğine kavuşur.
Çimstone
Çimstone tezgahlar, fabrika ortamında üretildiğinden yüzeyinde gözenek bulunmaz.
3- Renk Ve Desen Çeşitliliği
Granit
Granit renklerinin 3000’ e yakın olduğu söylenmektedir. Binlerce yıllık oluşum süresinde, bulunduğu bölgenin mineral yapısı ile farklı desen ve renklerde bulunmaktadır. Hiçbir granit plakası birbirine benzemez. Bakınız, Granit renkleri
Çimstone
Çimstone, yapısında bulunan pigmentlere göre renk ve desen barındırır. Bu sebeple sınırlı sayıda renk alternatifi bulunur. Granite kıyasla çok az renk çeşidi bulunur. (Bakınız : Çimstone Renkleri ) Ancak çimstone tezgahların tercih edilmesindeki sebeplerin başında renk ve desenlerindeki farklılıktır. Granitte bulunmayan bu renk ve desenler mutfaklarda oldukça şık tezgah dekorasyonları yapılmasını sağlar.
4- Fiyat
Granit
Granit tezgâh fiyatları seçilecek renk ve desene göre fiyat değişikliği gösterir. Granit dünyada çok fazla yerde ve miktarda çıkarılmaktadır. Bulunduğunuz bölgeye yakın noktadan çıkarılan granit taşının maliyeti, uzak ülkede çıkarılan granit taşına göre daha ekonomik olacaktır. Bu sebeple seçim yaparken bölgenize yakın granit ocağından çıkarılan renk ve deseni seçmeyi düşünün.
Çimstone
Çimstone, granite göre daha pahalı olan bir tezgâhtır. Fabrika ortamında belli üretim aşamalarından geçen ve üretimi için ham madde gereksinimi olan bir tezgâh çeşididir. Bu sebeple üretim maliyeti granite göre daha yüksektir.
5- Çevresel Etkileri
Granit
Granit tamamen doğadan çıkarılan bir taştır. Bu sebeple yeryüzüne çıkmasından tezgâh haline gelmesine kadar geçen süreçte çevreye zararlı bir atık oluşturmaz.
Granitin radon gazı salınımı yaptığı yönünde inanış vardır. Oysaki yapılarda kullanılan beton, tuğla gibi yapı malzemelerinin radon gazı salınımı granite göre daha fazladır. Bu söylenti özellikle doğal olmayan tezgâh üreticilerinin piyasadan daha fazla pazar payı elde etme çabasından başka bir şey değildir. Bu konuyla ilgili Granit tezgâh tehlikelimi yazımızı okumalısınız.
Çimstone
Kuvars tezgâh olan Çimstone markalı tezgâhlar fabrika ortamında çeşitli makineler vasıtasıyla üretilir. İçindeki kuvars, polyester ve pigmentlerin karışımı ile elde edilen kuvars tezgâhın üretiminde kullanılan elektrik ve üretim sonrası olası artık miktarları göz önüne alındığında kuvars tezgâhların çevre dostu olduğu söylenemez.
6- Bakım
Granit
Granit tezgâhların yüzey yapısının korunması gerekir. Mutfak tezgâhı olmadan önce yüzeyi cilalanır. Bu sayede yüzeydeki gözenekli yapı kaybolur. Granit tezgâhın kullanımı sırasında cila tabakası zarar görürse gözenekler açık hale gelir. Ayrıca tezgâh üzerinde yapılan temizlik sırasında aşırı asidik temizlik malzemesi kullanılırsa da yüzeydeki cila zarar görür. Bu sebeple granit tezgâh kullanımının dikkatli olması gerekir. Kahve, şarap, sirke gibi leke bırakan maddeler tezgâh yüzeyinden vakit geçirmeden temizlenmelidir.
Çimstone
Çimstone tezgâh yüzeyleri gözeneksiz ve son derece sıkı bir yapıya sahiptir. Granit tezgâha göre kullanımı daha kolaydır. Kuvars tezgâhların içinde yer alan kuvars minerali sayesinde temizlik ve bakımı, kullanıcı açısından sorun oluşturmaz.
7- Sağlamlık
Granit
Granit tezgâhların darbe dayanımı çimstone tezgâhlara göre daha düşüktür. Granitin darbe dayanımı 1,01 Mpa’ dır.
Çimstone
Çimstone tezgahın darbe dayanımı 3 Joule’dir. Bu değeri ile granitten daha dayanıklı olduğunu gösterir.
8- Güneş Işınlarına Dayanıklılık
Granit
Granit binlerce yıldır yapılarda hem taşıyıcı hem de kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Zeminlerde, sütunlarda, hamamlarda ve daha birçok yerde kullanıldığından kendisini dış etkenlere karşı dayanıklı olduğunu ispat etmiştir. Güneşin zararlı ışın etkileri granit için söz konusu olamaz. Granit güneş ışınlarına karşı dirençlidir.
Çimstone
Çimstone tezgahın güneşe karşı direnci granit tezgaha göre düşüktür. Güneş ışınlarının uzun süre etkisinin olduğu yerlerde uzun süre sonunda bazı değişikliklerin olması kaçınılmazdır. Çimstone tezgahlar fabrikada yapıldığından dolayı belli standartlarda üretilir. Bu nedenden Çimstone tezgahın TSE belgesi mevcuttur.
Vermiş olduğumuz bilgiler ışığında evinizde tezgâh tercihini doğru bir şekilde yapabilirsiniz. Burada etkin olan faktör beklentilerinizdir. Beklentileriniz ışığında, granit tezgâh ve çimstone tezgâh arasındaki farkları göz önüne alarak en doğru kararı sizler vereceksiniz.
Bu yazımızda yer alan granit tezgâh mı çimstone tezgâh mı tercih edilmeli konusunda aklınıza takılan sorular var ise bizimle iletişime geçin. Sizin için en uygun mutfak tezgâhın seçimine yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Ali Başak
Posted at 02:20h, 13 Eylül150X60 cm ebatlarında, mdf malzemelerden ve üzerinde çimstone kullanılarak, taban köşeleri frenli tekerlekli, hareket edebilen, bir yüzünde 2adet kapaklı ve içindende 2adet raf bulunan bir mutfak adası yaptıracağım. Acaba, yukarıda belirttiğim ebatlarda bir ürünün bana, takriben kaç TL civarlarında olabileceği hakkında bilgi rica ediyorum. Eğer bana uygun gelebilecek fiyat teklifinizi aldıktan sonra, sizlerle direkt olarak görüşmek isterim.
Saygılarımla.
Incir Dekor
Posted at 13:25h, 19 EkimCevap verilmiştir Ali Bey